2016 Sokkomatka

Suomen kansallismaisemaa Kolilta

Sokkomatkalla 6-8.6.2016

Matkailujaosto taas joulun alla 2015 ilmoitti, että olisi tiedossa sokkomatka kesällä 2016. Ilmoittautumisjono ilmestyi heti Maurin pöydän viereen ja pian sata paikka oli varattu, vaikka kukaan ei tiennyt minne ollaan menossa. Tämä osoittaa sitä, että sokkomatkat ovat aina olleet mielenkiintoisia ja hyvin järjestettyjä yllätysmatkoja. Niinpä koitti kesäkuun 6. päivä ja porukka valmiina katujen varsilla klo 6 aamulla ja keräily bussimatkalle alkoi. Sitten vain arveluja mihin suuntaan bussien nokat lähtevät. Lähtivät kohti Laihiaa ja siitä kohti Keski-Suomea Junnu Lepolan hanurimusiikin tahdittamana. Kauniitten maisemien läpi matka jatkui ja lopuksi löysimme itsemme muutamien kahvi- ja pisutaukojen jälkeen Joensuusta. Päivällisen nautimme Joensuun kaupunginteatterin ravintolassa ja sitten yövyimme GREENSTAR –hotellissa.

Aamupalan jälkeen taas autoon ja matka jatkui kohti tuntematonta kauniitten järvimaisemien läpi. Määränpää oli Lieksan Vuonislahdella  (Pielisen rannalla)mutkaisen soratien varrella sijaitseva taiteilija ja kuvanveistäjä Eva Ryynäsen museotaiteilijakoti ja ATELJEE PAATERI. Saimme ihailla taiteilijan puusta veistettyjä luomuksia, joita oli mm. kaikki kodin sisustukset , veistokset ja käyttöesineet sekä aivan uskomattoman upea ja koskettava erämaakirkko. Siellä sisällä istuessamme tuli mieleeni, että tässä hetkessä on nyt Suvivirren paikka ja niin lauloimme Suvivirren ensimmäisen säkeistön kuorona. Kaikki se mitä näimme, oli sanoin kuvaamattoman kaunista. Kaikilla esineillä oli oma tarinansa ja selkeäsanainen opas osasi kertoa tarinat värikkäästi. Me vain ihmettelimme, miten joku taiteilija voi saada puun elämään näin kauniisti. (Kuvagallerian kuvat kertovat paikasta enemmän kuin tuhat sanaa.)

Matka jatkui taas tuntemattomaan. Saavuimme Kolin maisemiin. Kävellen tai hissillä ylös ja siitä kapuamaan UKKO-KOLILLE ihailemaan Pielisen lahtia ja saaria Suomen kansallismaisemassa.  Lisäksi saimme nähdä Luontokeskuksen auditoriossa luontofilmin Kolin maisemista. Taas autoon ja suuntana laivalaituri. Bussit lautalle ja väki myös. M/F Pielinen kuljetti meidät Kolilta Lieksaan. Matka kesti parisen tuntia ja sää oli mitä parhain kuin tilattuna, sillä kun pakkauduimme taas autoihin, niin alkoi rapsia vettä. Kahvin jälkeen väki siirtyi laivan kannelle ja mikä parempaa kesäisellä sisävesilaivalla on kuin hanurimusiikki ja yhteislaulut. Junnu soitteli ja lauleli kepeitä säveliä ja sai jopa muutamat tanssahtelemaankin laivan kannella. Voi, voi sitä Teuvon ja Raijan polkkaa, oli se nautittavaa katseltavaa.

Lieksan jälkeen matka jatkui Nurmekseen ja kohteena oli karjalainen BOMBAN talo Pielisen rannalla. Ruokailun jälkeen meille esiintyi lauluryhmä, joka esitti meille karjalaisia lauluja ja saimmepa itsekin laulaa lauluja karjalan murteella. Pohojalaasen kieli vain ei viänny karjalanmurtehelle kovin helaposti, mutta ei viäntynyt karjalaisen kielikään vaasalaisten ruotsinkielisten sukunimien kohdalla hotellihuoneiden jaon yhteydessä. Oli Bröklundia, gere…..,Sig..Sig…..

Aamupalan jälkeen oli mahdollisuus käyttää kylpylän palveluja ja joitakin kävikin uimassa ja saunassa. Sää vain teki tepposensa, kun luvattu kesämyrsky saapui ja kaatoi vettä niskaan, niin ettei voinut ulkoilla ja ihailla Bomban ympäristön maisemia. Lounaan jälkeen alkoi pitkä kotimatka. Sääkin muuttui aurinkoiseksi kunnes taas lähestyessämme Keski-Suomea ja Pohjanmaata, jolloin alkoi sataa ja tuulla. Luvattu kesämyrsky  saavutti meidän, mutta meillähän ei ollut busseissa mitään hätää, kun rattia kääntelivät meidän omat tutut Kauhavan Liikenteen Eija ja Seppo. Kiitos heille turvallisesta matkasta.

Suuret kiitokset matkailujaoksen Maurille ja Mailikselle sekä Matille ja Liisalle. Teitte taas meille ikimuistoisen matkan. Ensimmäiset paikkavarauksetkin tehtiin jo ensi vuoden sokkomatkalle. Kiitokset myös meidän loistavalle hanuristille Johannes (Junnu) Lepolalle, joka teki matkastamme hanurinsa kanssa vielä jonkin verran paremman.

Kirj. umsa 9.6.2016

takaisin alkuun

valokuviin