2018 Sokkomatka

Sokkomatka 29.5.2018

Lähtö aamulla keräilyaikataulun mukaan, matkan päämäärä tuntematon. Näin alkoi meidän sokkomatka tänä vuonna. Matkaanlähtijöitä oli n. 130-140 henkilöä kolmella bussilla. Keräilyreittien kiertosuunnasta pääteltiin, että taidetaanpa lähteä pohjoista kohti ja niin mentiinkin. Meidän autossa Orvokki varoitti meitä varautumaan pitkään istumiseen, mutta ei se niin kauhean pitkälle mennytkään. Suuntana oli Oravainen ja vähän ennen Oravaista kääntyi tie oikealle ja kyltti oli Oravaisten taistelutanner. Paikka oli Vänrikki Stoolin keskus. Siellä meitä vastassa oli vanhaan Suomensodan aikaiseen pukuun pukeutuneet henkilöt. Näiden oppaitten johdolla kiersimme sodan eri tapahtumien muistomerkkejä. Sodassa olivat Venäjän keisarikunta ja Ruotsi, venäläiset sotilaat kreivi Kamenskin johdolla ja suomalaiset ja ruotsalaiset kenraali Adlercreutzin johdolla. Sota käytiin v.1808-1809 ja se tunnetaan historiassa Suomensotana. Alue on nyt museoalueena. Joimme aamukahvit ja saimme kuulla myös kunnon tykinpamauksen.

Matka jatkui Oravaisista kohti Alahärmää. Tie mutkitteli ja pieneni aina vain ja saavuimme paikkaan, joka sijaitsee Jumalan selän takana ei missään. Mutta yllätys oli todellinen, mikä löytö meitä odotti siellä. Löytyi  erämaajärvi, paljon kelohonkarakennuksia luonnon keskellä. Uskomattoman kaunis kokonaisuus, joka on pääasiassa koti- ja ulkomaisten yritysten kokouspaikkana. Ryhmiä käy mm. Kiinasta, Japanista ja Italiasta kotimaisten lisäksi. Tavallisten turistien käytössä paikka ei ole. Kuulimme hyvin huumoripitoisen selostuksen paikan historiasta. Paikkaa on kehitetty 2000-luvun alkupuolelta saakka. Järvi on kaivettu suohon, vesi järveen tulee lukuisista lähteistä ja sen pinta on 20m korkeammalla kuin lähellä virtaavan joen pinta Keloravintola Himmelin valtavat kelohonkaiset seinäpuut on tuotu Venäjän puolelta. Ruokailimme ja kahvittelimme tässä ravintolassa. Lisäksi meitä viihdytti meidän Junnu Lepolamme haitarimusiikin ja laulun kera.

Seuraavaksi menimme Jepualle Keppo Bryggeriin. Se on parivuotta toiminnassa ollut luomuolutpanimo. Alkajaisiksi saimme lasin vaaleaa olutta maistettavaksi. Sitten kiersimme opastetulla kierroksella koko oluen valmistuksen vaiheet ja lopuksi vielä maistiaiset tummasta luomuoluesta. Jotkut jopa ostivat kotiintuotavaksikin muutaman pullon. Olutta on saatavana akselilla Kokkola-Vaasa kaupoissa.

Mikä parasta matkassa nähtävyyksien lisäksi oli tämä ihmeellinen kevätsää. Hellepäiviä on riittänyt toukokuulla aivan ennätykseksi saakka, eikä tämä päivä tehnyt poikkeusta, asteita Jepualla oli 26 eikä pilvenhattaraakaan ollut taivaalla, lämmin kesätuuli vain vähän vilvoitteli. Kiitos matkailujaoksen Orvokille, Matille ja Tuomakselle teidän ensimmäisestä sokkomatkasta INGSVAn myötävaikuttamana. Kiitos Lasselle meidän autossa sekä myös toisten autojen kuljettajille Ristolle ja Minnalle turvallisesta matkasta.

29.5.2018 umsa

linkki valokuviin

takaisin sivun alkuun