2010 Unkari

Mustalaisorkesteri iltajuhlassa.

Vaasalaiset Unkarinmatkalla

Aikaisin aamulla 27.8.2010 bussi kiersi ympäri Vaasaa keräten innostuneita matkailijoita kohti lentokenttää ja siitä lentäen Helsingin kautta kohti Budapestia. Noin 1,8 milj. asukkaan Budapestissa meitä odotti yli 30 asteen aurinkoinen helle ja Ingves’in bussikuljettaja Lasse sekä unkarilainen opas Elisabet. Ensinäkymät Unkariin saatiin matkalla lentokentältä Budapestiin, jonka Tonava jakaa kahtia. Pestin puoli oli tasaista pustaa ja Budan puolella ovat vuoret. Budasta ja Pestistä tuli Budapest v. 1873, kun kaupungit yhdistyivät.

Koko viiden päivän Budapestissa olon aikana näimme ja koimme kaupungin sykkeen sekä paljon historiallisia ja sanoinkuvaamattoman kauniita nähtävyyksiä. Joitakin tässä mainitakseni, kävimme katsomassa Sankarten aukiota, jossa on esillä Unkarin historian merkkihenkilöitä patsaina. Näimme monet Tonavan ylittävät kauniit sillat, joista yksi tunnetuimmista ja kauneimmista on v.1849 valmistunut Széchenyin ketjusilta, joka oli ensimmäinen pysyvä riippusilta Tonavan yli.

Tutustuimme Budan puolella Budan linnan alueeseen. Korkealla Gellértvuoren huipulla seisoo Unkarin vapaudenpatsas halliten koko maisemaa. Tutustuimme myöskin Matiaksen kirkkoon, Kalastajien linnoitukseen, Kuninkaalliseen palatsiin, jossa käytiin Unkarin kansallisgalleriassa katsomassa 1800-1900-vaihteen maalauksia. Pestin puolella sijaitsi Unkarin uskomattoman kaunis parlamenttitalo, johon käytiin tutustumassa. Talo hallitsee olemuksellaan koko Budapestin kaupunkikuvaa Tonavan rannalla. Talon rakennuskustannukset ovat olleet niin suuret, että sen hinnalla olisi voinut rakentaa 36000 asukkaan kaupungin. Tonavan iltaristeilyllä käytiin ihailemassa kaupungin iltavalaistusta.

Raitsikalla (yli 65-v. ilmaiseksi Unkarissa) ajeltiin keskustaan ja käytiin mm. kauppahallissa ihailemassa tuoreitten hedelmien ja vihannesten rivejä.

Käytiin pustalla hevosnäytöksessä. Rohkeimmat saivat jopa ratsastaa ja harjoitella piiskan paukautusta. Hevosrattailla siirryimme ruokapaikkaan, jossa meitä viihdytti mustalaisorkesteri.

Pienessä Szentendren taiteilijoiden kaupungissa käytiin viinimuseossa viininmaistiaisissa ja kierreltiin idyllisiä pikkukujia.

Jätimme Budapestin ja siirryimme Egerin kaupunkiin. Matkalla kävimme tutustumassa Hollókön pieneen UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvaan alkuperäiskylään. Kylässä ruokailimme perheissä. Ruoka oli mitä maittavinta ja palinka vahvaa.

Egerin kaupungissa tutustuimme mm. kauppahalliin, linnoitukseen, katedraaliin ja muuten vain kaupungin katukuvaan.

Viimeisenä päivänä kävimme Tizsa-järvellä tutustumassa luonnonsuojelualueeseen ja retkeilimme järvellä lauttalla.

Ruoka oli joka paikassa aivan maistuvaa ja monipuolista viineineen ja palinkoineen mustalaismusiikin tahtiin syötynä. Ruokapaikkojennimet olivat eksoottisia mm. Kauniinrouvan viinilaakso, Marmorimorsian. Näillä nimillä oli omat tarinansa.

Maaseutu oli meille tasaisen maan pohjalaisillekin näkemisen arvoista. Oli silmänkantamattomiin tasaisia auringonkukka- ja maissiviljelmiä sekä viinitarhoja.

Kokonaisuudessaan koko 8 päivän matka oli loistava mainion oppaamme Elisabetin (Erzsébet) ja hänen miehensä ”Kallen”, joka oli suunnitellut matkamme, ansiosta. Kiitokset saa myös autonkuljettajamme Lasse, joka kuljetti meitä turvallisesti paikasta toiseen.

umsa

Kuvia matkasta kuvagalleriassa

takaisin alkuun