2011 Venetsia-Kroatia-Slovenia
Venetsia – Kroatia – Slovenia 12-19.8.2011
Joukko eläkkeensaajia lähti taas aamuvarhaisella matkaan suuntana ensin Venetsia. Perjantaina puolenpäivän aikaan meitä oli vastassa Venetsian Marco Polo-lentokentällä tuttu Ingves-matkojen kuljettaja Lasse autoineen sekä oppaamme Pirjo. Ensimmäinen tutustumiskohde oli itse Venetsian kaupunki, jossa nähtiin mm. Pyhän Marcuksen aukio, kanavat, Huokausten silta, Basilica di San Marco (Pyhän Marcuksen kirkko) ja paljon kauniita historiallisia rakennuksia. Lisäksi käytiin Muranon lasigalleriassa ja nähtiin lasinpuhallusta sekä upeita lasiesinetä ja - koruja, joita tarttui meidänkin mukaamme isolla rahalla. Sää oli helteinen, mutta Venetsian pikku kujilla ja kanavilla ei kuumuus tuntunut niin paljon kuin aurinkoisilla kaduilla. Lounas syötiin katuravintolassa ja gondoliajelulla käytiin kanavilla.
Yön nukuttuamme jatkoimme matkaa kohti Slovenian rajaa. Italia oli hyvin tasaista ja maanviljelyvaltaista aluetta, vain kaukana pohjoisessa siinsivät Juliaanisten Alppien siluetit. Sloveniaan saavuttuamme maisemat muuttuivat täysin erilaisiksi. Maasto oli kumpuilevaa ja vehmasta karstimaata metsineen, pienine viljelypeltoineen ja pienine kylieen. Slovenia on Ruotsin ja Suomen jälkeen Euroopan kolmanneksi metsäisin maa. Kävimme Slovenian Postojnan kaupungissa Euroopan suurimmilla tippukiviluolilla. Pienoisähköjunalla mentiin luolaan sisälle ja siellä tehtiin vielä noin kilometrin matka patikoimalla luolan uumenissa. Aivan uskomattoman kauniita muodostelmia tippuva kalkkipitoinen vesi on saanut aikaan miljoonien vuosien saatossa.
Matka jatkui kohti Kroatiaa ja Opatijan kaupunkia. Kaupunki on kuin postikorttikuva kauniine rakennuksineen ja puistoineen. Rantakatua, Lungomarea oli mukava käyskennellä iltaisin lämpimässä säässä. Istrian niemimaa-kierroksella matkalla Pulan kaupunkiin käytiin kuvaamassa Plominin näköalapaikalla kaunista Adrianmerta. Pula sijaitsee melkein Istrian niemimaan eteläkärjessä. Kaupungissa sijaitsee suuri amfiteatteri ja vanhakaupunki. Matka jatkui edelleen länsirannikkoa pitkin Liminvuonolle, joka on 9 km pitkä kaunis vuono, jossa on osteri- ja simpukkaviljelmiä. Siellä turisteille maistatettiin paikallisia pontikkajuomia ja kyllähän niitä sitten ostettiinkin matkatuliaisiksi. Porec’n kaupungissa käytiin kultaostoksilla. Keski-Istrialla sijaitseva Pazinin kaupungin ohi ajettiin taas kohti Opatijaa. Tiistaina olikin matka edessä Dinaaristen Alppien läpi kulkevien kymmenien maantietunnelien kautta (pisin n. 7 km) kohti Plitvicen luonnonsuojelualuetta, joka valittiin Unescon maailman-perintöluetteloon v. 1979. Alueella on 16 Koronajokeen muodostunutta kirkasvetistä järveä ja paljon kauniita putouksia, korkeuseroa matalimman ja korkeimmalla olevan järven välillä on 156 metriä. Korkein yksittäinen putous on 79 metriä. Uskomatonta miten kirkasta ja turkoosin väristä vesi voi olla, se johtuu maan kalkkipitoisuudesta.
Oppaanamme oli suomalainen Pirjo Sehic, joka on asunut ent. Jugoslaviassa 10 vuotta ja joutunut lähtemään perheineen sodan takia evakkoon Suomeen. Hän kertoi erittäin monipuolisesti ja omien kokemuksien kautta sodan kokemuksista. Kroatiassa näkyi vieläkin sodan jälkiä, kranaatin jälkiä seinissä, torsoja taloja, joista olivat ”väärät etniset ryhmät” joutuneet lähtemään ja jättämään kotinsa. Elämä kuitenkin jatkuu taas.
Lämpimässä ja suolaisessa Adrianmeressä käytiin uimassa aina kun vain aikaa löytyi. Ostosretki tehtiin läheiseen Rijekan kaupunkiin.
Sitten olikin jo aika siirtyä lähemmäksi lentokenttää Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan, jossa tutustuttiin nähtävyyksiin kaupungin keskustassa, joka on rauhoitettu autoilta. Polkupyörä oli erittäin yleinen kulkuväline kaupungissa ja pyörävuokraamoja oli katujen varsilla. Käytiin torilla ja noustiin kabiinilla linnoitukselle maisemia ihailemaan.
Pirjon kotiläksy meille oli, että Slovenian korkein vuori on Triclav, korkeus 2864 metriä. Kahdeksan päivää kului liian nopeasti. Pirjon kertomusten ja Lassen turvallisella kuljetuksella matkamme onnistui taas loistavasti, siitä suuri kiitos heille. umsa
Kuvia matkasta kuvagalleriassa
takaisin alkuun