2019 Sokkomatka
Sokkomatka tiistaina 28.5.2019
Odotettu matka tuntemattomaan paikkaan on taas tehty. Aamutuimiin lähdettiin Vaasasta kahdella Ingsvan bussilla matkalle. Keräilyjen jälkeen matka suuntautui Vaasasta etelään päin rantatietä pitkin. Arveltiin, että minneköhän meitä viedään, mutta tiestä ja suunnasta päätellen ehkä Närpiöön, Kaskisiin tai Kristiinankaupunkiin. No, päätepiste oli Kaskinen, jossa meitä oli paikallinen opas vastassa ravintolan Sininen Hetki edessä. Siellä meitä odotti myös aamukahvi voileipineen. Tutustuttiin kauniiseen maisemaan ja mm. nähtiin savusauna, joka on tarkoitettu vieraille. Seuraava kohde oli kalastuksen museo. Pieni kierros opastettuna kaupungissa ja lopuksi tutustuimme Bladhin taloon ja puutarhaan ja siellä olevaan savipajaan ja –myymälään. Bladhin talon on rakennuttanut laivanvarustaja ja kauppias Peter Johan Bladh v. 1788 ja se on toiminut aikojen saatossa mm. kirkkona, raastuvanoikeutena, kouluna ja kansalaisopistona. Kaskisten kaupunki on Suomen pienin, asukkaita n. 1250 ja se on perustettu v. 1785 ja on ainut kaupunki, joka on kokonaan saarella. Asukkaista 70% on suomenkielisiä ja n. 30% ruotsinkielisiä. Kaupunkia odottaa lähiaikoina kuntaliitos Närpiön kanssa, sillä lähes puolet kaupungin asukkaista on eläkeläisiä, joten verotulot eivät kata kaupungin menoja mm. vanhojen talojen kunnostuksen takia. Vanhat ruutukaavakaupungissa olevat talot ovat museoviraston suojelukohteiksi nimeämiä ja olivat suurin osa hyvin kauniita ja hyvinhoidettuja. Ruutukaavassa on neljä etelä-pohjoissuunnassa kulkevaa pääkatua ja niiden välissä poikkikatuja.
Kaskinen jäi taakse ja ruokapaikka löytyi Närpiöstä, Linds Kök, kasvihuoneravintola. Paikka on aivan omalaatuisensa kasvihuone, jossa kasvaa mm. taateli- , appelsiini-, sitruuna-, viikuna- ja banaanipuita. Kaikki ruoka on paikallista ja omissa kasvihuoneissa tuotettua; tomaatit, kurkut , mansikat, kaikki syötävät kukat yms. Ja ruoka oli niin herkullista, että se vei melkein kielen mennessään.
Jälleen istuttiin autoon ja matka jatkui Teuvan kautta Jurvaan, siitä Laihian kautta Isoonkyröön ja siellä kohteena oli tislaamo Kyrö Distillery Company. Siellä meille esiteltiin oikein kunnon eteläpohojalaasella kielellä Kyrö Ginin ja Kyrö Viskin historia ja valmistustavat. Pienestä muutaman pojan saunaillasta on lähtenyt idea perustaa viskitislaamo ja ginin valmistus. Nyt se Ginihän on voittanut maailmalla vaikka mitä palkintoja ja tuotanto on paisunut muutamasta sadasta pullosta satojen tuhansien pullojen tuotannoksi ja myynniksi. Ennen kotimatkaa saimme maistella vielä Kyrö kermalikööriä. Tuotteita alkoholilain mukaan ei saa tislaamolta suoraan myydä, mutta Alkosta tuotteita saa. Joitakin lonkerotyyppejä saadaan myydä ulos ja kyllä meidän porukka niitä ostelikin kotiin tuomisiksi.
Siinähän päivä kului mukavissa merkeissä ja oli taas mukava palata kotiin monta kokemusta viisaampana. Kiitokset taas matkailujaoston porukalle ja Ingsvan väelle, kun teitte meille elämysmatkan näin kesän kynnyksellä.
kirj. Ulla-Maija Salo